neljapäev, 21. august 2008

Leid aasalt

Lonkisin mõni aeg tagasi kodu lähedal aasal. Täiesti tavaline kunagine heinamaa. Ei liiga igav - ega ka liialt üllatusi pakkuv. Kuid siis jäi silma midagi ebatavalist. Keset välja kasvas terve suur kogum iiriseid. Lilledest tean ma väga vähe, kuid neid lillakas-siniseid värvipomme olen aedades ennegi näinud. Mõtlesin küll, et miks nad siin kasvavad, kuid kõik piirdus mõne pildiga ja mitu nädalat ei tulnud mulle see vahejuhtum isegi meelde. Juhuslikult sattusin lugema ühte lugu looduskaitsealustest taimedest ja siis meenus hiljutine kohtumine. Päevaleht (link) kirjutas iiristest hiljuti. Kohe alguses on kõik oluline ära öeldud järgneva pildi kohta!
Tegemist on looduskaitsealuse ja vabas looduses küllaltki harva esineva Siberi võhumõõgaga.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

leidsin endagi kodu küljealt pundi võhumõõku. mõned ütlesid, et need on ikka iirised, aga määraja väitis muud. nad on küll looduskaitse all, aga see ei takistanud otse nende kõrvale sügavat kraavi kaevamast. (see oli vajalik selleks, et kevaditi õu vee all ei ujuks...)ja neid keset suve maha niitmast. =/
viimasel ajal on võhumõõgad väga kiduraks oma kasvult jäänud...
eelmisel sügisel päästsin mõned neist, ja viisin parajalt niiskele kohale, muidugi võib nüüd selle üle vaielda, kas tegu oli ikka õige, sel aastal nad ka õitsesid.

Anonüümne ütles ...

lugesin päevalehe artikli läbi... "siberi võhumõõka ei tohi loodusest völja kaevata..."
oma aeda ma neid ei viinud, vaid ühe järvekese kaldale.
aga mis tehtud, see tehtud.

=/

ArvoS ütles ...

Tänud oma kogemusi jägamast. Oleks tore kui mu poeg saaks näidata ka oma lastele kunagi, et see on võhumõõk! Ega igat taime me ei saagi päästa. Suur pluss on juba see, et me teame millega tegemist ja igavusest neid välja tirima ei hakka.

Anonüümne ütles ...

=)
see suvi on üldse üks veider lugu.
lisaks võhumõõkadele avastasin tänavu suvel ka mõned kodumaised orhideeliigid lühikese jalutuskäigu kaugusel kodust. (üks sõrmkäpp kasvas koguni aias ühe õunapuu kõrval) balti sõrmkäpp ja rohekas käokeel. määrajast järele vaadates sain siis teada, et mõlemad kolmanda kategooria kaitsealused liigid.
ega nendega lood nüüd suurepärased ole - nimelt armastavad metssead nende juuremuglatega maiustada, samuti tungib kunagisele karjamaale võsa peale.